Info

Mentaltrener Podcasten

Hva gjør at noen mennesker klarer å presse seg til det ytterste, gå dypt inn i seg selv og hente krefter og vilje til å fortsette der de fleste ville gitt opp? At noen mennesker er så interessert i kunnskap at de aldri slutter å fordype seg i det de brenner for.  I Mentaltrenerpodcasten møter du alt fra Harvard professorer som Jordan B Peterson og tidligere spesialagenter i FBI, til elite utøvere som Olaf Tufte og Magnus Midtbø . Hør deres historier og få muligheten til å lære hvordan du kan ta med deg deres tankesett, rutiner og øvelser tilbake i ditt eget liv, slik at du kan mestre dine egne utfordringer, nå dine mål og få balanse i livet. I tillegg vil det være innslag av dagsaktuelle tematikker.
RSS Feed Subscribe in Apple Podcasts
Mentaltrener Podcasten
2024
March
February
January


2023
December
November
October
September
August
June
May
April
March
February
January


2022
December
November
October
September
August
July
June
April
March
January


2021
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2020
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June


All Episodes
Archives
Now displaying: 2020

Du finner podkasten på din favoritt podkast app

 

Dec 21, 2020

Hva betyr en positiv koronatest (PCR)? WHO kom nylig ut med ny informasjon om at det kan være risiko involvert ved å ha for høy test syklus på PCR testene. Les her WHO Information Notice for IVD Users .

For besvare spørsmål rundt PCR testene har vi vært så heldige å få besøk av Andreas Lind. Han er spesialist i medisinsk mikrobiologi, i indremedisin og i infeksjonssykdommer, og har det medisinske ansvaret for SARS-CoV-2-diagnostikken ved Oslo universitetssykehus

Om du ønsker å lese studien det refereres til i samtalen kan du lese den på lenke under:

Correlation Between 3790 Quantitative Polymerase Chain Reaction–Positives Samples and Positive Cell Cultures, Including 1941 Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 Isolates | Clinical Infectious Diseases | Oxford Academic (oup.com)

Dec 4, 2020

Hva er den nye normalen vi har hørt og lest om? Hva er Build Back Better og The Great Reset?

Gjesten i denne episoden er forsker på helsesystemer. Eva Turk ønsker å finne og implementere trygge og bærekraftige helseleveringsmodeller globalt gjennom co-creation og smarte teknologier og digitale løsninger.

Hun er for tiden lektor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hennes forskning er fokusert på personsentrert omsorg, digital helse, helsearbeid, pasientsikkerhet, vurdering av helseteknologi og livskvalitet. Eva fungerer som styremedlem i European Health Management Association. Hun er helsedelegat i Røde Kors og har som sådan jobbet den siste tiden i Syria.

Hun har en MBA i helsestyring og doktorgrad i helsevitenskap. Opprinnelig fra Slovenia har hun studert, bodd og jobbet i Østerrike, Finland, Spania, Argentina og Norge.

Episoden handler også om studien Lessons learnt from easing COVID-19 restrictions: an analysis of countries and regions in Asia Pacific and Europe . I intervjuet nevner Eva på Build Back Better og hun deler med oss hva det går ut på fra hennes perspektiv.

Lenker:

COVID-19 The Great Reset bok

Informasjon om Build Back Better

Erna Solberg sin tale

Nov 9, 2020

Hva er Great Barrington Declaration som 11 792 forskere innen medisin og folkehelse og 33,908 medisinsk personell nylig har signert? Finnes det noen andre alternativer enn å lukke samfunnet ned i igjen?

I denne episoden har jeg fått “besøk” av Charlotte J Haug. Hun har studert medisin på Universitetet i Oslo og har doktorgrad i immunologi og infeksjonssykdommer. Hun har også en mastergrad i helsetjenesteforskning fra Stanford University. Hun var redaktør av Tidsskrift for Den norske legeforening fra 2002 til 2015.

Før hun ble redaktør har hun blant annet ledet seksjon for spesialisthelsetjenester i Helsetilsynet og drevet med helsetjenesteforskning ved SINTEF Unimed. Haug er medlem av International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), ofte kalt Vancouver-gruppe og er nestleder i Committee on Publication Ethics (COPE).

Episoden er produsert med støtte fra Fritt ord

Nov 2, 2020

Hvordan kan du puste for å senke blodtrykket og stress? Eller for bedre prestasjon? I denne episoden kan du få konkrete teknikker av Sveriges anerkjente ekspert på pusteteknikker.

Oct 14, 2020

Undertegnede har de siste dagene vært oppslukt i boken Breath av James Nestor. Hva er det optimale antallet sekunder vi skal puste inn og ut for kroppen? Har du lagt merke til at det du fokuserte på forleden dag ble til virkelighet? Er det bare tilfeldigheter vi legger merke til og alt annet som ikke skjer går forbi uten at vi tenker over det?

Det er noe av de vi snakker om i denne episoden av podkasten.

Oct 10, 2020

Asia står for mer enn halvparten av verdens utslipp av plast fra land til hav. På verdensbasis er mindre enn 10% av all plast som noen gang er produsert blitt resirkulert. I 2019 ble plastavfall definert som farlig avfall under Baselkonvensjonen. Norge var blant initiativtakerne til å få dette på plass og store utslippsland i Asia som Kina og India var viktige pådrivere. Dette er et tydelig signal om at iveren er stor for å på plass en internasjonalt bindende avtale. Norge jobber nå for å få på plass en egen konvensjon for plastforurensing.

Undertegnede har lenge engasjert seg i plast og mikroplast utfordringene vi står ovenfor. I forbindelse med TV-aksjonen NRK 2020 som i år går til WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. Har jeg vært så heldig å få besøk av 2 forskere fra NIVA som er en del samarbeidet mot plast i havet.

Thorjørn Larssen er Forskningsdirektør i NIVA. Han har doktorgrad i miljøkjemi fra Universitetet i Oslo og bakgrunn som forsker i NIVA knyttet til en rekke ulike forurensninger. Larssen har bred internasjonal erfaring og har ledet store prosjekter i Kina, India og Sørøst-Asia. Han har publisert 100 artikler og bokkapitler i internasjonal faglitteratur. Thorjørns egen forskning er knyttet til hvordan ulike forurensninger slippes ut, transporteres, omdannes og lagres i miljøet.

Marianne Olsen er forskningsleder på seksjon for Miljøgifter. Hun er utdannet marin biolog fra Universitetet i Oslo med hovedfag på sjøpattedyr og har en doktorgrad på kvikksølv i forurenset sjøbunn. Hun arbeider med ulike problemstillinger knyttet til forurensning, fra kartlegging og overvåking, opptak og bioakkumulering i næringskjeden til tiltaksplanlegging. I de siste årene har hun også arbeidet med problemstillinger knyttet til mikroplast og plast-forsøpling, både nasjonalt og internasjonalt.

Episoden er produsert med økonomisk støtte fra NIVA

Oct 4, 2020

Hva om Nobels fredspris “aldri” har vært gitt ut? Alfred Nobels testament er et dokument testamentfullbyrderne etter loven er pliktige til å følge. Heffermehl som er gjest i denne podcast episoden dokumenterer at den komite det norske Storting har nedsatt siden 1901 har ignorert testamentet. I Nobelarkivene har han funnet en liten hær av fredsforkjempere som aldri har fått prisen, men som nettopp er slike personer Nobel selv ønsket å støtte med prisen. Boka viser hvordan pengene i stedet har gått i hytt og pine til helt andre mer og mindre gode formål.

Fredrik S Heffermehl er en norsk jurist, forfatter og fredsaktivist. Heffermehl har vært visepresident i Det internasjonale fredsbyrå (som mottok Nobels fredspris i 1910. Han er videre ærespresident og tidligere president i Norges Fredsråd og har ledet den internasjonale Vanunu-komiteen. Fra 1980 til 1982 var han den første generalsekretæren i Human-Etisk Forbund. Han har også vært advokat og har vært underdirektør hos Forbrukerombudet. Siden 1980 har han vært oversetter, forfatter og aktivist.

I 2007 tok han til orde for at Norge burde trekke seg ut av NATO og hevdet at medlemskapet i NATO fører Norge inn i kriger mot fjerne land og folk.

Tekst over er sitat fra Wikipedia og informasjon om Medaljens bakside - Nobels fredspris - hundre års ubrukte muligheter

Sep 27, 2020

Denne episoden er inspirert av en veldig hyggelig melding vi fikk fra en takknemlig lytter. Vi trenger alle en heiagjeng! Hva er grunnen til at vi trenger noen som heier på oss og hvor er de når vi trenger dem som mest?

Sep 20, 2020

Hva vil bli konsekvensene av korona pandemien nå kontra i mars/april 2020? Vil vi oppleve at skoler og barnehager igjen vil bli stengt? Vil korona viruset bli en del av vår hverdag på samme måte som influensa?

Har viruset mutert på en slik måte at det har blitt svakere eller sterkere? Senker optimale D-vitamin nivåer sannsynligheten for å bli alvorlig syk av Korona med hele 77%? Trenger man å bekymre seg for vaksiner produsert med virus fra sjimpanser?

I sommer kunne du høre sesong 1 av konsekvensene av Koronakrisen som undertegnede produserte i samarbeid med Niels Christian Geelmuyden med støtte fra Fritt ord.

Det er nå premiere på første episode av sesong 2 konsekvensen av Korona krisen. I denne sesongen er det kun undertegnede som produserer og stiller spørsmålene.

For å besvare overnevnte spørsmål og en rekke flere i sesong 2 som også denne gangen er støttet av Fritt ord.

Har vi fått Mentaltrener podcasten sin mest etterspurte gjest tilbake. Ørjan Olsvik er senior rådgiver i Forsvarets sanitet og professor i medisinsk mikrobiologi ved Det helsevitenskapelige fakultet ved universitet i Tromsø. Ørjan er en del av RDOIT (Rapidly Deployable Out-break Investigation Team) en av ekspertene Forsvaret kontakter når sykdomsutbrudd kan sette liv og helse i fare. Medlemmene kan det meste om infeksjonssykdommer, tropisk medisin, klinisk mikrobiologi eller veterinærmedisin, og skal kunne identifisere trusler før farlige situasjoner oppstår.

Ørjan har en utrolig spennende karriere der han blant annet har jobbet med Nobelprisvinner Paul Berg, jobbet for CDC i Atlanta, vært sjef for Kolera epidemier og antibiotika resistens i USA, pendlet mellom Atlanta og Dhaka i Bangladesh og var tilstede når de første HIV tilfellene oppstod i San Fransisco med mer.

Sep 13, 2020

Har du kjent på følelsen av noe er overveldene og du ikke vet hva du skal gjøre? I denne episoden er vi innom tankesett og handlinger du kan benytte deg av.

 

 

Aug 31, 2020

Ønsker du å se nærmere på NLP utdanning? Sjekk ut https://www.optivis.no/mtp

Aug 23, 2020

Børge Ousland har vært gjest i Mentaltrener podcasten 2 ganger tidligere og for undertegnede er Børge selve symbolet på jernmannen som klarer det umulige.

Ønsker du å kjøpe noen av bøkene eller lese mer om Børge Ousland. 

http://www.ousland.no/

Børge har som han nevner i podcasten sin egen øy. Den er tilgjengelig for alle og booking kan du gjøre via lenken her http://www.manshausen.no/

Vi er innom:

Trening før en ekspedisjon (hint: bildekk)

  • Mat og kosthold på tur

  • Hvordan takle mørke og usikkerhet over en lengere periode

  • Samarbeide med andre i vanskelige forhold over tid

  • Overkomme utfordringer

  • Gå på mot mål uansett utfordringer

  • Packraft

  • Mike Horn

  • Med mer

Episoden er sponset av Myrevolution.no

Aug 13, 2020

Ola Honningdal Grytten er en norsk økonom og økonomisk historiker. Han er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges handelshøyskole og professor II ved Hauge School of Management. I tillegg har han skrevet 200 vitenskapelige artikler og hele 40 bøker. Deriblant boken “Krakk og kriser i historisk perspektiv” 

Vi er innom:

  • Hvor kommer pengene ifra når vi låner fra oljefondet

  • Historiske kriser og nåtidens krise

  • lav rente

  • Hvorfor den amerikanske valutaen ikke blir svak selv med mye statsgjeld

  • Hva vi kan gjøre i tiden fremover

  • Med mer

Fremtidens muligheter er produsert med støtte fra COOR og Powered by Telemark

Aug 10, 2020

Føler du følelsen av at du aldri strekker til? Hva kan du gjøre?

Sjekk ut episoden med undertegnede og Joe Syversen.

Ønsker du å bidra til episodene med undertegnede og Joe? - Vipps oss gjerne om du har mulighet til 599303

Aug 10, 2020

Hvilke lærdommer kan og bør trekkes av koronakrisen så langt? Hva kan vi gjøre for å
motvirke at lignende epidemier oppstår? Skal vi bare vente på en vaksine som
gjør det mulig å fortsette som før? Forskere har fastslått at koronaviruset
allerede har mutert til 33 varianter. Lar det seg gjøre å vaksinere verdens befolkning mot 33 varianter av et virus? Hvis viruset på noen måneder har mutert 33 ganger, hvilken garanti har man da for at det ikke vil foreligge mer enn hundre mutasjoner om et halvt år? Vil verden være bedre tjent med at vi
reduserer eller endrer måten og omfanget av kjøtt som produseres?

Vi har nå kommet til siste episode av miniserien om hva vi kan lære av koronakrisen. Undertegnede har sammen med Niels Christian Geelmuyden, som har gjort seg bemerket med seks kritikerroste faktabøker, om matproduksjon, drikkevarer, ernæring, legemidler, aldring og fallende forplantningsevne, fått tilskudd av Fritt ord til en miniserie på 7 episoder.

Denne episoden er skapt ved at alle gjester i serien gis anledning til å besvare spørsmålet om hvilke lærdommer vi bør ta av pandemien. Dermed får du høre Svenn-Erik Mamelund, Stig Frøland, Cecilie Daae,
Eystein Skjerve, Björn Olsen, Siri Martinsen, Dag Berild, Erik Martiniussen, Anne Spurkland, Aksel
Bernhoft
, Ørjan Olsvik, Preben Aavitsland, Olle Johansson og Julia Schreiner Benito

Aug 2, 2020

Det er blitt lansert mange konspirasjonsteorier og mirakelkurer på Facebook og andre sosiale
medier under koronakrisen. Noen mener at koronaviruset henger sammen med etableringen
av 5G-nettverket. Andre mener at det bare er å pøse på med C-vitaminer.

Enkelte påstår at sollys og varme kan kurere sykdommen. Noen har også tatt til orde for
at Kina produserte viruset for å overta verdensmakten, som ledd i en slags
kjemisk krigføring. Hver fjerde amerikaner viser seg å tro at Bill Gates vil
vaksinere alle for å utstyre oss med mikrobrikker.

Hva skyldes det at mennesker sprer slike teorier? Finnes det elementer av sannhet i utspillene? Hvordan skal
folk klare å skille ekte nyheter fra falske?

Vi har nå kommet til den sjette og nest siste episode av miniserien om hva vi kan lære av koronakrisen. Undertegnede har sammen med Niels Christian Geelmuyden, som har gjort seg bemerket med seks kritikerroste faktabøker, om matproduksjon, drikkevarer, ernæring, legemidler, aldring og fallende forplantningsevne, fått tilskudd av Fritt ord til en miniserie på 7 episoder.

I denne episoden har vi overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet,  dosent Olle Johansson ved Karolinska Institutet og redaktør Julia Schreiner Benito i magasinet Caluna som gjester.

Jul 30, 2020

Hva gjør at noen trives bedre på jobb og gir det lille ekstra?

Nicolay Utheim er leder for nesten 2000 ansatte i COOR. Mennesker som hver eneste dag skal spille på lag og gjøre sitt beste for sin arbeidsgiver. Jeg har selv møtt en av hans ansatte og fått et lite innblikk i atmosfæren i organisasjonen deres. Jeg har sagt dette ved flere anledninger “om jeg noensinne skal ha en sjef igjen måtte det vært en som Nicolai”. Hva er det Nicolay har skjønt som andre kan lære og benytte seg av?

Vi er i innom:

En siviløkonom med menneske i fokus

Kreftdiagnosen som ga en tankevekker

Følelsen av ansvar

Behovet for tilbakemeldinger

Det lille ekstra

Med mer

Jul 26, 2020

Forskere har påvist at vitaminene C og D, samt mineralene sink og selen, ser ut til å
gjøre mennesker mer motstandsdyktige mot COVID-19. Hva kommer det av?

Vil fallende innhold av disse vitaminene og mineralene i våre næringsmidler gjøre
menneskeheten mer sårbar for pandemier? Har vi et svakere immunforsvar nå enn
før? Hva kan gjøres for å styrke det? Er det overtro eller vitenskap å anta at
man gjennom kosthold vil kunne stå sterkere rustet mot sykdommer som koronaviruset?

Hva kan vi gjøre for å beskytte oss inntil en vaksine
foreligger? Kan det også tenkes at et sterkt immunforsvar gjennom såkalt cytokinstorm utgjøre en helsetrussel?

Vi har nå kommet til den femte episoden av miniserien om hva vi kan lære av koronakrisen. Undertegnede har sammen med Niels Christian Geelmuyden, som har gjort seg bemerket med seks kritikerroste faktabøker, om matproduksjon, drikkevarer, ernæring, legemidler, aldring og fallende forplantningsevne, fått tilskudd av Fritt ord til en miniserie på 7 episoder.

I denne episoden har vi professor Anne Spurkland, seniorforsker Aksel Bernhoft og medisinprofessor Ørjan Olsvik som gjester.

Jul 19, 2020

Forskere i mange land har påpekt at koronaviruset særlig ser ut til ramme de landene hvor
man har omfattende problem med antibiotikaresistente bakterier. Hva kommer det av?

Professor og overlege Dag Berild har i likhet med WHO og internasjonale
forskere lenge advart mot at de i 2050 vil dø flere mennesker hvert år i verden
av resistente bakterier enn av kreft. Han har også fastslått at resistente
bakterier gjør koronaviruset verre. En vesentlig del av problemet består i at
70 prosent av verdens antibiotika brukes på dyr, hvorav mange faktisk er
friske.

Noe av den samme problematikken ble nettopp utdypet i den kritikerroste
faktaboken Krigen mot bakteriene av Erik Martiniussen.

Han har påpekt at opptil halvparten av de covid-19-døde i
enkelte land har hatt en sekundær bakteriell infeksjon.

Vi har nå kommet til den fjerde episode av miniserien om hva vi kan lære av koronakrisen. Undertegnede har sammen med Niels Christian Geelmuyden, som har gjort seg bemerket med seks kritikerroste faktabøker, om matproduksjon, drikkevarer, ernæring, legemidler, aldring og fallende forplantningsevne, fått tilskudd av Fritt ord til en miniserie på 7 episoder.

I denne episoden har vi professor Dag Berild og Erik Martiniussen som gjester.

1 2 3 Next »